Het Laatste Nieuws: Begijnendijk start gesprekken voor fusie

Op 1 december 2016, over deze onderwerpen: Begijnendijk-Betekom, Financiën, Goed bestuur, N-VA

Na de Limburgse gemeentefusie laait de fusiekoorts ook in onze provincie weer op. Begijnendijk knoopt in 2017 gesprekken aan met zes buurgemeenten. Dat heeft de gemeenteraad maandag besloten na een voorstel van de N-VA-fractie. Aarschot, Rotselaar en Tremelo mogen binnenkort een uitnodiging in de bus verwachten, net als de Antwerpse gemeenten Heist-op-den-Berg, Herselt en Hulshout.

"Het voorstel om te fuseren met onze zes buurgemeenten is goedgekeurd met elf stemmen voor en tien onthoudingen", zegt burgemeester van Begijnendijk Willy Michiels (MGB). "De komende weken gaan we schriftelijke uitnodigingen sturen. Het is afwachten op de reacties om verkennende gesprekken te organiseren. Mogelijk doen we ook een bevraging bij onze bewoners." Een precieze streefdatum kleeft de burgemeester nog niet op zijn plannen.

De aangrenzende gemeenten spitsen alvast de oren. "Officieel hebben we van Begijnendijk nog niets gehoord, maar we weten van de interesse", zegt André Peeters, burgemeester van Aarschot. "We gaan intern bepalen wie onze afgevaardigde zal zijn bij de verkennende gesprekken. Gemeentes die kleiner zijn dan Aarschot halen hun voordeel bij onze centrumfunctie. Voor ons is een fusie niet noodzakelijk, maar ik zeg niet nee."
 

Grote kanshebber

Tremelo lijkt de grootse kanshebber op een huwelijk met Begijnendijk. Burgemeester Paul Dams (Open Vld) heeft een goed contact met zijn ambtgenoot Michiels. Volgens Dams is het nu of nooit. "We hebben nog een jaar de tijd om vrijwillig te kiezen met wie we eventueel in zee gaan. Binnen drie of vier jaar zal ons misschien een fusiepartner opgelegd worden. Tegen dan bestaat ook het financieel voordeel van 500 euro per inwoner niet meer." Tremelo heeft alvast een eerste afspraak met een gespecialiseerd consultingbureau. "Dan vernemen we concreet wat een eventuele fusie precies inhoudt, en wat de gevolgen zijn, met alle voor- en nadelen. Zelf stel ik een vrijblijvende, verkennende vergadering voor met Begijnendijk, Rotselaar en Keerbergen. Ik zal daarvoor binnenkort het initiatief nemen."

Een fusie met Aarschot of Leuven, of over de provinciegrens heen, vindt Dams dan weer vergezocht. "Voor ons ligt een samensmelting met Begijnendijk het meest voor de hand. We behoren al tot dezelfde politiezone, en onze Balenberg was vroeger deel van hun deelgemeente Betekom. Maar laat ons eerst afwachten wat de aftastende gesprekken opleveren."

Rotselaar zegt momenteel niet meteen vragende partij te zijn voor een fusie. "Een samensmelting van politiezones is veel dringender", meent burgemeester Dirk Claes (CD&V). "Op een verkenningsgesprek zullen we wel ingaan. Je weet immers nooit of er een beter geheel uit kan voortvloeien."

In de Hagelandse paringsdans ving Tielt-Winge bot bij Holsbeek, Glabbeek en Lubbeek. Tielt-Winge had al langer een oogje op buur Bekkevoort. Dat wil nu toch aan tafel zitten om een mogelijke fusie te bespreken.
 

Over provinciegrens

Dominick Vansevenant (N-VA), burgemeester van Keerbergen, vindt dat het maatschappelijk debat rond gemeentefusies zeker moet worden gevoerd. "We zitten nu al regelmatig samen met onze buren, maar ook met Haacht en Boortmeerbeek. Daarbij komen mogelijke samenwerkingen ter sprake. Tot nu toe werden ze niet omgezet naar de praktijk. Voor onze fusiemogelijkheden moeten we misschien wel over de provinciegrenzen heen durven kijken", aldus Vansevenant, die daarmee vermoedelijk op Bonheiden doelt.

Lees hier het artikel na: http://m.hln.be/regio/nieuws-uit-begijnendijk/begijnendijk-start-gesprekken-voor-fusie-a3016126/

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is