132.000 euro voor de restauratie van de torenmolen in Begijnendijk

Op 13 december 2019, over deze onderwerpen: Begijnendijk-Betekom, Cultuur - Jeugd - Sport - Bibliotheek, Patrimonium
Afbeeldingen molen Begijnendijk

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 132.058,01 euro toe voor de restauratie van de torenmolen in Begijnendijk.

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 132.058,01 euro toe voor de restauratie van de torenmolen in Begijnendijk. "De stenen torenmolen met cylindrische muren uit ijzerhoudende zandsteen is uniek in België. Natuurpunt zet zich al 30 jaar in om de molen op te waarderen. Rondom de molen is een erfgoedgemeenschap gegroeid die de historische uitkijkfunctie van dit monument wil herstellen. De molen zal alvast op veel bezoekers uit Begijnendijk en omstreken kunnen rekenen", zegt Matthias Diependaele.

De torenmolen in Begijnendijk is een voormalige windmolen gebouwd in ijzerzandsteen. Het is een van de oudste molens van ons land, en een van de weinige voorbeelden van een torenmolen in de Nederlanden. In 1990 redde Natuurpunt de ruïne van een zekere sloop door de grond te kopen. Sinds 1993 is de torenmolen een beschermd monument en zijn omgeving een beschermd dorpsgezicht. In 2016 werd een beheersplan voor het monument opgemaakt en kreeg het de erkenning als zen-erfgoed (erfgoed Zonder Economisch Nut).

De huidige Torenmolen in Begijnendijk werd in het begin van de 16de eeuw gebouwd. De molen is eigenlijk een ruïne, want in 1914 werd hij door het terugtrekkende Belgische leger in brand gestoken. Nadien raakte de molenromp uit ijzerzandsteen steeds meer in verval.

“De romp van de molen toont ernstige scheurvorming en afbrokkeling door verbouwingen uit het verleden, door waterindringing en door plantengroei. Hierdoor dreigt instortingsgevaar. De molen heeft dus dringend nood aan consolidatie- en restauratiewerken. In het midden van de toren wordt ook een trap en een dakplatform geplaatst zodat ze kan dienen als uitkijkpunt over de omgeving”, vertelt minister Diependaele.

Meer informatie over deze unieke molen in onze gemeente.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is