Asbest in kinderopvang Stekelbees

Op 24 september 2014, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd - Sport - Bibliotheek, Goed bestuur, Onderwijs, Welzijn

Volgens N-VA hebben verschillende bronnen, waaronder medewerkers van de gemeente, bevestigd dat er zich asbest zou bevinden in het gat in de muur van kinderopvang Stekelbees in de Professor Scharpélaan. Zij stellen vast dat er een houten plank werd geplaatst om dit probleem op te lossen. Fractieleider van N-VA in Begijnendijk-Betekom, Bart Sorée, stelt dat er een houten plank met spijkers werd aangebracht. "Dat kan zomaar de asbesthoudende muur beschadigen. Dit kan eventueel leiden tot asbestcontaminatie van de speelruimte. Ook de dagelijkse aanwezigheid van kinderen, die tijdens het spelen onvermijdelijk wel eens een muur beschadigen of prutsen aan muur, is gevaarlijk. Zo kunnen zij rechtstreeks in contact komen met asbest."

Ellen Verpeet, regiomanager van Landelijke Kinderopvang, is op de hoogte van het asbest in de muur. "Zolang de platen niet beschadigd worden, is er echter geen enkel gevaar. De kinderen zijn op de hoogte gebracht dat ze voorzichtig moeten zijn. In het veiligheidsregister staat ook een asbestinventaris. Wij weten wel waar we mee bezig zijn."

Ook burgemeester Willy Michiels (MGB) vindt de asbestplaten in de muur geen gevaar. "Die platen worden elk jaar gekeurd. Dat die dus gevaarlijk zouden zijn, is helemaal uit de lucht gegrepen. Onlangs is er daar een herstelling in een gyprocmuur gebeurd. Wij hebben iemand daar een plank laten plaatsen."
 

Schadelijke stoffen

Leen Du Bois van Kind en Gezin vindt dat de gezondheid en de veiligheid van kinderen op de eerste plaats komt. "Als er effectief asbest zou zijn in die kinderopvang, is dat een probleem. Dat hoort daar niet thuis. Het is de verantwoordelijkheid van de crèche om schadelijke stoffen te vermijden. Dat is onze algemene aanbeveling."

Ondertussen zijn enkele ouders al ongerust. Samanta Dirkx uit Betekom brengt haar kindje altijd naar kinderopvang Stekelbees. "Maar als er wel degelijk asbest in de muur zit, zoek ik een andere crèche voor mijn kind. Dat kan ik niet laten gebeuren."

De N-VA heeft gevraagd om met spoed de nodige maatregelen te nemen om na te gaan of er wel degelijk asbest aanwezig is op de plaats waar de muur beschadigd werd. Zij vragen ook een grondige screening door een onafhankelijk en erkend analyselabo. Als het nodig zou zijn, vragen zij ook om dringende maatregelen om de opvangstruimte te saneren en om tijdelijk elders kinderopvang te voorzien.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is