Gemeentefinanciën

Op 25 maart 2012, over deze onderwerpen: Financiën, Goed bestuur

- UITGAVEN VOOR OCMW VERDUBBELD SINDS 2006 - SCHULDENLAST DAALT OPNIEUW Begijnendijk heeft deze legislatuur de schuld met een vijfde afgebouwd, al bedraagt de schuld nog steeds het dubbele van in 2000. De belastingen zijn deze bestuursperiode stabiel gebleven. Vooral de personenbelasting is vrij hoog. Begrotingsspecialist prof. Herman Matthijs van de VUB en de UGent geeft Begijnendijk daarom een 7,5/10 voor haar financieel beleid.

1. HET RAPPORT

Inkomsten

Met 8 procent betalen de inwoners van Begijnendijk beduidend meer personenbelasting dan het Vlaamse gemiddelde van 7,2 procent. De grondlasten liggen met 1.200 opcentiemen dan weer onder het gemiddelde van 1.340 opcentiemenen. Beide belastingen bleven deze bestuursperiode onveranderd.

Uitgaven

De personeelsuitgaven slorpen één derde van de totale uitgaven op. Bij de gemeente is het personeel lichtjes gedaald, met 4 voltijdse equivalenten. Bij het OCMW was er dan weer een lichte stijging. De bijdrage van de gemeentekas aan het OCMW is ruim verdubbeld sinds 2006.

Schuld

Begijnendijk heeft tussen 2000 en 2006 een schuld van 10,5 miljoen euro opgebouwd. Tijdens deze bestuursperiode werd die schuld geleidelijk afgebouwd tot 8,3 miljoen. Al is dat nog steeds meer dan de 4,9 miljoen van 2000. Met 852 euro per inwoner ligt de schuld in Begijnendijk wel onder het Vlaamse gemiddelde van 1.195 euro.

Conclusie

Begijnendijk staat niet voor onmiddellijke budgettaire problemen dankzij de schuldafbouw. De personenbelasting is er wel hoog.

2. BETER OF SLECHTER DAN DE BUREN

Personenbelasting hoger dan in Leuven

Begijnendijk bouwde deze legislatuur schulden af. De totale schuld per inwoner bedraagt nu zo'n 850 euro, lager dan het Vlaamse gemiddelde van 1.195 euro. Vergelijkbare gemeenten als Boortmeerbeek (700 euro) of Kapelle-op-den-Bos (1.350 euro) presteren op dat vlak uiteenlopend. De bijdrage aan het OCMW verdubbelde tot 1 miljoen euro. Kapelle-op-den-Bos (1,1 miljoen) zit in de buurt, Boortmeerbeek (1,7 miljoen) draagt méér bij. De aanvullende personenbelasting ligt met 8% hoger dan het Vlaamse gemiddelde van 7,2%, de opcentiemen (1.200) zitten op het gemiddelde van de vergelijkbare gemeenten en onder het Vlaamse gemiddelde (1.340). Ter vergelijking: in Boortmeerbeek bedraagt de aanvullende personenbelasting amper 5,80% en liggen de opcentiemen (1.200) op het niveau van Begijnendijk. Met 8% personenbelasting zit Begijnendijk ook boven het tarief van een stad als Leuven, waar de inwoners 'maar' 7,5% betalen. De investeringen stonden de jongste jaren op een laag pitje, maar verhogen de komende jaren fel als gevolg van het masterplan, met onder meer de vernieuwing van de dorpskern en een nieuw cultureel en administratief centrum. (HML)

107.151 euro verloren door Dexia

De val van Dexia en diens aandeelhouder de Gemeentelijke Holding was een tegenvaller voor de gemeenten. In 2008 kreeg Begijnendijk nog een dividend van 57.285 euro uitgekeerd. Na de financiële crisis viel deze inkomstenbron weg. Het verlies van dit dividend kan beter gekaderd worden, als men weet dat de totale inkomsten van Begijnendijk 9,9 miljoen euro bedragen.In 2009 ging de Gemeentelijke Holding op zoek naar vers kapitaal. Begijnendijk tekende in voor 107.151 euro. Geld dat het in rook zag opgaan na de vereffening van de holding. (YDS)

 
© 2012 De Persgroep Publishing

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is