“Geschiedenis van Begijnendijk meer tot leven brengen”

U bent misschien niet direct geïnteresseerd in geschiedenis. Maar wist u dat Betekom in 2018 minstens 775 jaar bestaat.  De N-VA wil op een moderne en interactieve manier aan de slag gaan met de geschiedenis van Begijnendijk-Betekom.

GESCHIEDENIS TOEGANKELIJKER MAKEN

Hoe fijn is het om te weten wat er vroeger allemaal gebeurd is? In vele steden en gemeenten zie je dat men op een interessante en leerrijke manier omgaat met de lokale geschiedenis. Zo maakt men gebruik van oude postkaarten en plaatst men deze op de plek waar foto voor de postkaart werd genomen: geweldig toch? Daarnaast verteld men over de geschiedenis voor zowel kinderen als voor volwassenen. “Niet enkel op vlak van toerisme maar ook voor onze eigen identiteit is het fijn te weten wat er hier vroeger allemaal gebeurde. Begijnendijk-Betekom heeft een erg interessante geschiedenis, laat ons daar mee aan de slag gaan”, zegt Maarten Verduyckt.

INTERESSANTE PLEKJES IN BEGIJNENDIJK-BETEKOM

Vandaag staat er alleen een beknopt informatiebordje aan het Marcinellemonument. Dit terwijl er zoveel valt te vertellen in Begijnendijk-Betekom. Zo is het Papelhof gedurende de Begijnendijkse geschiedenis erg belangrijk geweest. Over onze Betekomse biercultuur valt  veel te ontdekken, deze was van prioritair belang voor de ontwikkeling van Betekom. Ook de Betekomse groente-en fruitveiling, de Begijnendijkse markthal, de Betekomse molen, melkerij Isidoor en de steenbakkerij. Ons dorp kent ook vele legenden en sage’s, denk maar aan "de wringerscultuur". De muskusrattenplaag van West-Europa kwam uit Begijnendijk, na het ontsnappen van enkele muskusratten uit de vijvers van 'De Meren'. Al vana 1763 waren er imkers actief in Begijnendijk en omstreken, daarmee heeft Begijnendijk één van de oudste imkervereningen van België. Kortom, allemaal plekken en zaken waarmee we aan de slag kunnen. Onze lokale heemkring kan hier ook zeker een belangrijke rol in spelen, een nauwe samenwerking kan vruchten afwerpen.

BEGIJNENDIJKSE IDENTITEIT VERSTERKEN

De term ‘identiteit’ valt nog te vaak, te zwaar, bij sommige mensen. De N-VA wil juist positief aan de slag gaan met onze Begijnendijkse identiteit. “Onze lokale identiteit kent nog vele uitdagingen. Het aantal Vlamingen dat steeds verder verhuist en terecht komt in een totaal nieuwe omgeving zit in de lift. We kunnen kiezen: we vormen onze gemeenten om tot een inhoudsloze afbakening of we kiezen voor een eigen identiteit: onze geschiedenis, gewoonten, feesten,... Enkel op die manier geven we Begijnendijk-Betekom iets om trots op te zijn”, eindigt Maarten Verduyckt. ​

HAGELANDSE GESCHIEDENIS

Ook op vlak van de Hagelandse geschiedenis zijn er nog uitdagingen. We kunnen samen onze cultuur en geschiedenis meer in de verf zetten. Zo is een rondreizende tentoonstelling over de Hagelandse geschiedenis maar één van de ideeën. De geschiedenis van de verschillende Hagelandse gemeenten zijn divers, wat juist interessant is om samen te werken. Zo krijgen we een verscheidenheid aan informatie uit verschillende tijdvakken, kunnen we ons verleden samen naar buiten brengen.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is